På måndag startar klubbens grundkurs i agility och därför passade vi på att ställa fem frågor till vår mycket omtycka instruktör, Emma Holmes, som håller i den.
Vad har du för utbildningar inom hund?
- Jag är utbildad djurbiolog och har doktorerat inom andrologi. Utöver det så har jag gjort agilityinstruktörsutbildning steg 1, ”Beteende, inlärning och träning med djurens välfärd i fokus” och ”Praktisk beteendehantering” för Eva Bertilsson och Eva Andersson, hoppteknikkurs för Susan Salo samt hoppteknik för Vappu Alatalo. Jag har också tränat för och medverkat på sommarläger hos Jenny Damm och gått ett par kurser för Fanny Gott.
Hur kommer det sig att du började med agility?
- Det var en kompis som sa till mig att jag borde testa agility, så jag anmälde mig till en nybörjarkurs. Min hund Ninja hade mycket energi och i agilityn så gjorde det inget att hon ljudade och var lite yvig. Det var först i agilityträningen som jag kunde möta henne på hennes energinivå utan större krav på passivitet. Det var en sport som passade oss båda och sedan blev jag fast i agilityn!
Vad är det som gör agility så kul?
- Att det är utmanande på så många olika nivåer. Det handlar om både fart och koordination, men man har ändå ett väldigt nära samspel med hunden. Jag tycker det är roligt med detaljträning och i agilityn finns det väldigt många detaljer att träna på. Hundarna tycker för det allra mesta att det är väldigt roligt också och det stärker deras självförtroende.
Om man är nyfiken på agility, hur kommer man då igång med sporten?
- Först och främst ska man vara säker på att ens hund passar för agility, det vill säga har både hälsan och viljan för det. Sedan tycker jag att man ska kontakta sin lokala klubb och gå en kurs för att det ska bli rätt ifrån början. Det är mycket träning som ligger bakom en duktig agilityhund och förare och det är viktigt att inlärningen blir säker och rolig för hunden. Mina kurser är fokuserade på positiv inlärning och att hitta rätt belöningar och metoder för varje individ.
Vilka är dina bästa träningstips?
- Planera din träning noga innan. Tänk igenom vad du vill träna på och hur du ska lägga upp träningen för att göra det så lätt som möjligt för hunden att lyckas, så det blir positivt och roligt. Ta det lugnt och ha inte bråttom. Det är också mycket nyttigt att filma sin träning, för att kunna analysera den efteråt, och givande att träna tillsammans med andra. En annan sak som jag är väldigt noga med är fysträning. Med fysträning ger jag mina hundar de bästa fysiska förutsättningarna för att klara av farten och svängarna, så att de inte skadar sig.
2021-03-25 16:36