Angereds Brukshundklubb

Anslagstavla

Årsmöte 2021

 

Onsdag 21 april klockan 19:00 bjuder vi in till årsmöte. På grund av pågående pandemi så körs detta helt digitalt i år. Är du medlem i vår hundklubb så får du hemskt gärna ansluta och dela med dig av åsikter, framföra önskemål och vara med och fatta beslut som rör vår förening.

På agendan står bland annat förslag på nya styrelsemedlemmar, nominering av ny ordförande och eventuell höjning av vår lokala medlemsavgift.

Vi håller mötet via Teams. Klicka här strax innan mötet börjar för att delta!

 


Fem frågor till Emma Holmes

 

DSC05969På måndag startar klubbens grundkurs i agility och därför passade vi på att ställa fem frågor till vår mycket omtycka instruktör, Emma Holmes, som håller i den.

 

Vad har du för utbildningar inom hund?

   - Jag är utbildad djurbiolog och har doktorerat inom andrologi. Utöver det så har jag gjort agilityinstruktörsutbildning steg 1, ”Beteende, inlärning och träning med djurens välfärd i fokus” och ”Praktisk beteendehantering” för Eva Bertilsson och Eva Andersson, hoppteknikkurs för Susan Salo samt hoppteknik för Vappu Alatalo. Jag har också tränat för och medverkat på sommarläger hos Jenny Damm och gått ett par kurser för Fanny Gott.

 

Hur kommer det sig att du började med agility?

   - Det var en kompis som sa till mig att jag borde testa agility, så jag anmälde mig till en nybörjarkurs. Min hund Ninja hade mycket energi och i agilityn så gjorde det inget att hon ljudade och var lite yvig.  Det var först i agilityträningen som jag kunde möta henne på hennes energinivå utan större krav på passivitet. Det var en sport som passade oss båda och sedan blev jag fast i agilityn!

 

Vad är det som gör agility så kul?

   - Att det är utmanande på så många olika nivåer. Det handlar om både fart och koordination, men man har ändå ett väldigt nära samspel med hunden. Jag tycker det är roligt med detaljträning och i agilityn finns det väldigt många detaljer att träna på. Hundarna tycker för det allra mesta att det är väldigt roligt också och det stärker deras självförtroende.

 

Faktaruta EmmaOm man är nyfiken på agility, hur kommer man då igång med sporten?

   - Först och främst ska man vara säker på att ens hund passar för agility, det vill säga har både hälsan och viljan för det. Sedan tycker jag att man ska kontakta sin lokala klubb och gå en kurs för att det ska bli rätt ifrån början. Det är mycket träning som ligger bakom en duktig agilityhund och förare och det är viktigt att inlärningen blir säker och rolig för hunden. Mina kurser är fokuserade på positiv inlärning och att hitta rätt belöningar och metoder för varje individ.

 

Vilka är dina bästa träningstips?

   - Planera din träning noga innan. Tänk igenom vad du vill träna på och hur du ska lägga upp träningen för att göra det så lätt som möjligt för hunden att lyckas, så det blir positivt och roligt. Ta det lugnt och ha inte bråttom. Det är också mycket nyttigt att filma sin träning, för att kunna analysera den efteråt, och givande att träna tillsammans med andra. En annan sak som jag är väldigt noga med är fysträning. Med fysträning ger jag mina hundar de bästa fysiska förutsättningarna för att klara av farten och svängarna, så att de inte skadar sig.

 


Promenera med Angereds Brukshundklubb (Smörvattnet)

 

Vi är nyfikna på dig och din hund! Kom och promenera med oss! Söndag 18 april klockan 12:00 träffas vi vid Smörvattnets parkeringsplats och går sedan gemensamt runt sjön. Promenaden är cirka 3,5 kilometer lång och går genom vacker och hyfsat enkel terrräng. Viss väta kan dock finnas, så bra på fötterna är ett måste.

Vi går med bra avstånd till varandra och inga hundar hälsar på varandra - ifall ägarna inte har kommit överens om detta.

122169574_10157551464832212_7569191669410650971_n

Anmälan görs här.

På grund av rådande restriktioner ligger en begränsning om max åtta deltagare, inklusive representant från Angereds Brukshundklubb. Av den anledningen ber vi dig att klicka i att du kommer först när du är säker på att du vill vara med samt att inte bara dyka upp utan att ha anmält dig.

Väl mött!

 


Hund i bil

 

Hund i bilDet kan tyckas självklart, men många missar säkerheten när deras hund är medpassagerare i bilen. Har du koll på vad som gäller?

 

Vid förflyttning i ett fordon är det du som förare som ansvarar för att samtliga i bilen åker med på ett tryggt sätt. Med andra ord måste även husdjur färdas fastsatta. Det finns olika sätt att lyckas med detta och nedan listar vi de främsta.

 

Säkerhetssele

Välj en som är krocktestad samt har breda, vadderade remmar som inte skär in i hundens päls och huden under den. Använd sedan selen varje gång ni åker bil och sätt fast din hund ordentligt i baksätet, så att den är på tryggt avstånd från krockkuddarna. Om du hemskt gärna vill resa med din kamrat bredvid dig, behöver du ta bilen till en verkstad och låta auktoriserad personal avaktivera krockkudden på passagerarsidan i framsätet. Den kan annars vara farlig för din hund eftersom den löses ut med ofantlig kraft vid olycka.

 

Transportbur

Säkerhetssele i all ära, men hundar och andra djur färdas egentligen allra säkrast i en transportbur i bagageutrymmet. Köp en krocktestad sådan i rätt storlek, ställ den så att du och din hund kan se varandra och förankra den väl.

 

Övriga rekommendationer vid transport

När du reser med din hund i bil behöver du tänka på fler saker än hur den färdas på ett säkert vis. Var exempelvis noga med att:

  • Stanna och rasta din hund med jämna mellanrum
  • Undvik att lämna den ensam i bilen
  • Se till att skapa skugga genom att sätta upp solskydd över fönsterna
  • Ge vatten och mat vid längre resor
  • Låt inga föremål ligga löst i bilen – dessa kan orsaka stor skada vid en krock

 


Välkommen till anslagstavlan

 

Vad kul att du har hittat hit!

Här kommer vi i styrelsen dela med oss av lite gott och blandat. Det blir exempelvis nyheter om vad som händer på klubben, träningstips, faktatexter, presentationer av våra instruktörer och information om diverse hundhändelser som kan vara intressanta.

Vi hörs!