Angereds Brukshundklubb

Anslagstavla

Hund i bil

 

Hund i bilDet kan tyckas självklart, men många missar säkerheten när deras hund är medpassagerare i bilen. Har du koll på vad som gäller?

 

Vid förflyttning i ett fordon är det du som förare som ansvarar för att samtliga i bilen åker med på ett tryggt sätt. Med andra ord måste även husdjur färdas fastsatta. Det finns olika sätt att lyckas med detta och nedan listar vi de främsta.

 

Säkerhetssele

Välj en som är krocktestad samt har breda, vadderade remmar som inte skär in i hundens päls och huden under den. Använd sedan selen varje gång ni åker bil och sätt fast din hund ordentligt i baksätet, så att den är på tryggt avstånd från krockkuddarna. Om du hemskt gärna vill resa med din kamrat bredvid dig, behöver du ta bilen till en verkstad och låta auktoriserad personal avaktivera krockkudden på passagerarsidan i framsätet. Den kan annars vara farlig för din hund eftersom den löses ut med ofantlig kraft vid olycka.

 

Transportbur

Säkerhetssele i all ära, men hundar och andra djur färdas egentligen allra säkrast i en transportbur i bagageutrymmet. Köp en krocktestad sådan i rätt storlek, ställ den så att du och din hund kan se varandra och förankra den väl.

 

Övriga rekommendationer vid transport

När du reser med din hund i bil behöver du tänka på fler saker än hur den färdas på ett säkert vis. Var exempelvis noga med att:

  • Stanna och rasta din hund med jämna mellanrum
  • Undvik att lämna den ensam i bilen
  • Se till att skapa skugga genom att sätta upp solskydd över fönsterna
  • Ge vatten och mat vid längre resor
  • Låt inga föremål ligga löst i bilen – dessa kan orsaka stor skada vid en krock

 


 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S